Info Bulgarije

Aankomst en vertrek
Binnen 48 uur na aankomst moet u zich registreren bij de politie of het gemeentehuis. De beheerder(s) kunnen u hierbij helpen. Uw registratiebewijs moet ingeleverd worden bij vertrek bij de douane. Het ontbreken hiervan kan leiden tot een boete.

Invoer geld en bezittingen
De invoer van geld en traveller cheques is vrij toegestaan tot een bedrag van 8.000 Lev (circa € 4.000) per persoon. Dure video’s, telefoontoestellen, laptops, juwelen, etc. kunt u beter inklaren. Zorg voor een bewijs van aanschaf van dure apparatuur. Uitvoer van geld is toegestaan tot een bedrag van 8.000 Lev (circa € 4.000). Het meenemen van goederen is ook aan regels gebonden, die nogal eens wijzigen. Informeer ernaar voordat u vertrekt.

Geld
De Bulgaarse munt is de Leva (munten 0,10 / 0,20 / 0,50 / 1,00 Lev; biljetten 1 / 2 / 5 / 10 / 20 / 50 / 100 Lev). De officiële koers ligt zo om en nabij de 1,95 Leva is 1 Euro. Pinautomaten vindt u in het centrum bij diverse banken en ook buiten bij de supermarkt is een automaat. Verder is pinnen bijna nooit mogelijk en moet alles contant afgerekend worden. Doe nooit mee aan de straathandel in valuta (vaak niet meer geldige oude munten en biljetten!) en let goed op bij een wisselkantoor of zij de goede prijs geven en/of niet teveel commissie rekenen.

Taal
In Bulgarije is het Cyrillisch schrift van toepassing. Vooral in het binnenland kunnen de verkeersborden daardoor moeilijk te lezen zijn. De aanschaf van een goede tweetalige wegenkaart is aan te bevelen. Langs de kust en op de grote wegen staan meestal tweetalige verkeersborden.

Paspoort
Uw paspoort moet minstens nog 3 maanden geldig zijn! Kinderen moeten bijgeschreven staan bij een van de aanwezige ouders. Het is verplicht om uw paspoort altijd bij u te dragen zodat u zich kunt identificeren.

Ziektekostenverzekering
Een geldige ziektekostenverzekering is verplicht in Bulgarije. Op verzoek moet u de polis kunnen tonen (ook bij de douane).

Verkeer
De normale verkeersregels in Bulgarije zijn van toepassing. Rechts heeft voorrang, tenzij anders aangegeven. Snelheid binnen de bebouwde kom is 50 km/uur, buiten 90 km/uur en 120 km/uur op snelwegen. Autogordels (ook achterin) dragen is verplicht. Kijk uit voor de soms slechte wegen. Let in het bijzonder op de ontwijkende slinger die voertuigen kunnen maken als er een behoorlijk gat in de weg zit. Op de wegen is het mogelijk dat u boerenkarren, vee, etc. tegenkomt zonder verlichting! Verkeersborden ontbreken menigmaal. Als u een bekeuring krijgt (al dan niet terecht), wordt uw paspoort ingenomen. Door uw bekeuring bij de bank te betalen en met dat bewijs naar het politiebureau te gaan, kunt u uw paspoort terugkrijgen. Drankgebruik is in het verkeer niet toegestaan. Als u moet rijden, drink dan geen alcohol! In sommige gidsen staat dat u een promillage van 0,05% mag hebben, maar sommige Bulgaren beweren dat het absoluut niet toegestaan is. Bij het veroorzaken van een ongeluk of het betrokken raken erbij wordt er altijd een boete opgelegd. Bij dood door schuld kan er gevangenisstraf opgelegd worden.

Tijd
De tijd loopt 1:00 uur voor op de Nederlandse tijd, zowel in de zomer als in de winter.

Telefoonverkeer
Bij de grote steden werkt over het algemeen de mobiele telefoon. Landnummer van Bulgarije is 00359. Landnummer van Nederland 0031. Bij internationaal telefoonverkeer geen 0 draaien voor het lokale nummer.

Gewoonten
De meest afwijkende gewoonte is dat het Europese nee-schudden met het hoofd in Bulgarije ja betekent. En als een Bulgaar nee bedoeld, knikt hij met zijn hoofd licht schuddend ons Europese ja! Vaak reden voor hilarische misverstanden. Het Zuid-Europese toilet is van oorsprong een gat in de grond. Een slot op de deur vindt je lang niet overal. Onze toiletgewoonten neemt men gelukkig al snel over. Toiletpapier vindt je trouwens ook niet altijd. De gewoonte is soms dat je dat zelf meeneemt. Het eten is in Bulgarije over het algemeen goed. De Bulgaarse keuken is beroemd om zijn culinaire hoogstandjes. Teveel gebruik van olijfolie kan de stoelgang verstoren. In Bulgarije is het de gewoonte om lege borden, glazen e.d. direct van de tafel te verwijderen.

Prijzen
Afdingen is niet overal de gewoonte, maar meestal wel mogelijk. Fooien bedragen circa 10%. Vooral de horeca laat buitenlanders nog al eens teveel betalen door onjuiste artikelen te vermelden of hogere prijzen. Sommige gelegenheden rekenen een toeslag voor bediening en muziek. Ook is het gebruikelijk om voor buitenlanders een hoger tarief te hanteren in hotels en musea dan voor Bulgaren.

Criminaliteit
Let op het zakkenrollers gilde dat over de hele wereld vertegenwoordigd is. Verder bezittingen nooit onbewaakt achter laten en goed bij u houden. Kijk uit voor vriendelijke op eigen initiatief behulpzaam zijnde mensen. Meestal is er sprake van een afleidingsmanoeuvre. Autodiefstal komt ook veel voor. In het bijzonder modernere Europese wagens hebben de belangstelling. Bedelaars en sommige zigeuners kunnen u lastig vallen met zeurende vragen om geld, maar daar blijft het bij. Het is aan te bevelen om nooit alleen op pad te gaan en zeker niet ’s avonds. Toch kan men stellen dat in het algemeen Bulgarije een redelijk veilig land is waar de politie nog ontzag inboezemt.

Taxi
De taxi’s in Bulgarije zijn geel van kleur en zijn als zodanig herkenbaar. Op de zijruit staan de tarieven aangegeven. Meestal een starttarief met vervolgens een toeslag per gereden kilometer. Het taxivervoer is niet duur. Vanaf bekende ressorten zoals Goudstrand en vanaf het vliegveld worden soms enorme tarieven gerekend. Vooraf de prijs vragen is altijd het beste. Het openbaar vervoer is helemaal goedkoop. In de bus of op het spoorstation kunt u een kaartje kopen. Er zijn voordeelkaarten, maar dat wisselt nogal eens.

Hulpdiensten
Het algemeen alarmnummer van de politie is 166; verkeerspolitie 165, wegenhulp 146, brandweer 160 en ambulance 150. Het ziekenhuis met eerste hulppost vindt u in het centrum.